pagefile.sys και hiberfil.sys

Άκου να δεις τι έπαθα! Ανοίγω το My Computer και βλέπω ότι ο 120άρης SSD μου έχει 25GB ελεύθερα. Μπαίνω στον C:\, επιλέγω όλους τους φακέλους (ναι, και τους κρυφούς) και βλέπω ότι πιάνουν μόνο 35GB. Ήταν απ’ αυτές τις στιγμές που θες να ζητήσεις βοήθεια από το google αλλά δεν έχεις ιδέα πώς να περιγράψεις το πρόβλημα! Τα κατάφερα όμως και ανακάλυψα τα αρχεία pagefile.sys και hiberfil.sys τα οποία μου έπιαναν περί τα 50GB!!!

hiberfil.sys

Όταν κάνεις Hibernate τον υπολογιστή, ξέρεις τι γίνεται; Όλη η RAM αντιγράφεται σε ένα αρχείο στον σκληρό δίσκο και όταν ανοίξεις πάλι τον υπολογιστή, η RAM ξαναγεμίζει με τα δεδομένα που είχε μέσα αυτό το αρχείο κι έτσι επιστρέφει ο υπολογιστής ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πριν. Το hiberfil.sys είναι το αρχείο στο οποίο αποθηκεύονται τα δεδομένα αυτά. Αν θες λοιπόν να ξεφορτωθείς αυτό το αρχείο, θα πρέπει και να πεις αντίο για πάντα στην επιλογή του Hibernate. Προσωπικά δεν το χρησιμοποιώ ποτέ μιας και μου αρκεί το Sleep. Αν είσαι κι εσύ σαν εμένα, ορίστε πώς να το διαγράψεις σε Windows 7 και (σ)Vista:

  1. Start > All Programs > Accessories
  2. Δεξι κλικ στο Command Prompt και Run as Administrator
  3. δίνεις την εντολή powercfg -h off (δεν θα σου επιστρέψει κανένα μήνυμα)

Αν πας τώρα στο Start, κάτω δεξιά που έχει τις επιλογές για Shutdown, Restart κλπ, θα δεις ότι δεν υπάρχει πλέον η επιλογή για Hibernate. Επίσης, μπορείς να δεις αμέσως ότι απελευθερώθηκε χώρος στον δίσκο σου.

pagefile.sys

Εδώ δυσκολεύουν τα πράγματα αλλά θα σου τα πω απλά και σύντομα. Όταν ο υπολογιστής σου ξεμένει από RAM γιατί τρέχεις ένα κάρο μαλακίες, τα Windows παίρνουν από την RAM τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς λιγότερο εκείνη την στιγμή και τις αποθηκεύουν στον σκληρό δίσκο. Για να το κάνουν αυτό, ορίζεται ένα κομμάτι του σκληρού δίσκου σαν εικονική RAM (Virtual Memory) και το λειτουργικό φροντίζει να μην γράφεται ποτέ τίποτα σε αυτό το κομμάτι ώστε να είναι πάντα ετοιμοπόλεμο. Αυτό το κομμάτι, είναι το pagefile.sys> και το μέγεθός του συνήθως ορίζεται αυτόματα από το λειτουργικό.

Πάμε λοιπόν:

  1. Start > Control Panel > System > Advanced System Settings
  2. Στην καρτέλα Advanced, επιλέγουμε το Settings που είναι κάτω από το Performance
  3. Πάμε στην καρτέλα Advanced και πατάμε το Change κάτω από το Virtual Memory

Για να έχεις θέμα με το μέγεθος του pafefile.sys, σημαίνει ότι προφανώς δεν έχεις ορίσει μόνος σου το μέγεθός του αλλά είναι προεπιλεγμένο από τα Windows το πρώτο κουτάκι που λέει “Automatically manage paging file size for all drives”. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το ξετσεκάρεις ώστε να ενεργοποιηθούν οι επιλογές από κάτω. Εκεί θα επιλέξεις το Custom Size και ερχόμαστε στην επίμαχη ερώτηση «Πόση Virtual Memory χρειάζομαι;». Η παραφιλολογία οργιάζει σε αυτό το κομμάτι από τα κλασσικά «η Virtual Memory πρέπει να είναι 1,5 με 2 φορές την RAM σου» μέχρι τα ακραία «αν έχεις πολύ RAM, κλείσε τελείως την Virtual Memory γιατί σου καθυστερεί τον υπολογιστή». Όλα αυτά είναι λάθος αλλά δεν θα τα εξηγήσω εδώ. Το σωστό είναι να έχουμε πάντα Virtual Memory, έστω και ελάχιστη, ακόμα κι αν έχουμε 32GB RAM. Για να βρούμε πόση Virtual Memory χρειαζόμαστε, πρέπει να βάλουμε τον υπολογιστή μας σε μια ρεαλιστικά απαιτητική κατάσταση. Μην πας και ανοίξεις ό,τι πρόγραμμα υπάρχει και δεν υπάρχει στον υπολογιστή σου! Άνοιξε έναν συνδυασμό προγραμμάτων που χρησιμοποιείς συχνά μαζί και είναι απαιτητικός. Μόλις τα ανοίξεις, άνοιξε το Task Manager και ψάξε για αυτό εδώ:

Task Manager Commit size
(απλό screenshot μόνο και μόνο για να δείξω πού βρίσκεται το Commit)

Στο Commit, το πρώτο νούμερο σου δείχνει την μνήμη που χρειάζεται το σύστημά σου για να τρέξει ομαλά όλα αυτά που έχεις ανοίξει και το δεύτερο νούμερο σου δείχνει την διαθέσιμη μνήμη (RAM + Virtual Memory), και τα δύο σε GB. Αν το πρώτο νούμερο είναι μικρότερο από το δεύτερο, τότε δεν έχεις πραγματικά ανάγκη από εικονική μνήμη γι’ αυτό στο Custom Size μπορείς να βάλεις 1024 και στα δύο κουτάκια, δηλαδή 1GB. Αν το πρώτο νούμερο είναι μεγαλύτερο από το δεύτερο, σημαίνει ότι η συνολική σου μνήμη δεν αρκεί οπότε και αφαιρείς το ένα από το άλλο και βρίσκεις την διαφορά τους. Το νούμερο που προκύπτει είναι η ανάγκη σου σε GB και αυτό θα βάλεις στο πρώτο κουτάκι του Custom Size (μετατρέποντάς το σε MB εννοείται). Στο δεύτερο κουτάκι μπορείς να βάλεις είτε το ίδιο νούμερο, είτε το διπλάσιό του αν νιώθεις ότι το σύστημά σου θα την χρειαστεί αυτή την έξτρα ανάσα.

2 comments on pagefile.sys και hiberfil.sys

  1. Τώρα που το ξαναδιάβασα είναι σα να στη λέω… εννοώ ότι εσύ γράφεις με λίγα λόγια και μεστά οκ;

  2. Λίγα λόγια και “μεστά” όχι παπαριές για να γεμίζουμε σελίδες… Τα σέβη μου φίλε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *